Cybercrime is big business
Dat cybercriminaliteit big business is, spreekt voor zich. Dagelijks komen er berichten in de media over hackings, ransomware-aanvallen, CEO-fraude en phishing. Mede dankzij de thuiswerkverplichting door COVID-19 zagen cybercriminelen hun kans schoon om nog actiever hun slag te slaan. Ook werden ransomware-as-a-service-aanvallen steeds populairder. Deze soort malware stelt amateurs met weinig technische kennis in staat om ransomware-aanvallen uit te voeren door kant-en-klare tools aan te kopen.
“Maar wat is nu de kans dat juist mijn kmo gehackt wordt?” Dat is een vraag die vrij frequent naar voren komt wanneer ik collega-ondernemers wijs op de pijnpunten binnen hun IT-infrastructuur. Recent onderzoek wijst uit dat in 2024 maar liefst 45% van de ondervraagde Belgische kmo’s getroffen werd door een cyberaanval. En dat zo’n aanval gepaard ging met gemiddeld 12.000 euro aan kosten. Het hoogst betaalde bedrag in ons land was onder de bevraagden 520.000 euro.
Daarnaast heeft België met de implementatie van de NIS2-richtlijn in 2024 aanzienlijke stappen gezet om de cyberveiligheid te verbeteren. Deze richtlijn verplicht bedrijven in kritieke sectoren om strengere beveiligingsmaatregelen te nemen en incidenten sneller te melden. Ondanks deze maatregelen blijft België een van de landen met de hoogste dichtheid van cybercriminaliteit wereldwijd.

Directe kost van een hack
We denken bij de financiële gevolgen van een hack vooral aan het losgeld dat hackers vragen in ruil voor onze versleutelde data. 49 procent van de getroffen Belgische bedrijven blijkt dit losgeld ook werkelijk aan de cybercriminelen te betalen. Dit is erg zorgwekkend aangezien deze bedragen enorm kunnen oplopen en er bovendien geen garantie bestaat dat je je kostbare data ook daadwerkelijk terug krijgt.
Losgeld is de directe kost die gepaard gaat met cyberaanvallen. Veel ondernemers denken dat daarmee de kous af is. Maar helaas blijft het daar niet bij. Er komen immers ook heel wat indirecte kosten bij kijken.
“Hoeveel kost zo’n hack dan precies?” hoor ik je vragen. Verder in dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je financiële risico wanneer je onvoldoende investeert in cyberveiligheid.

Indirecte kosten bij gehackte kmo’s
Naast de financiële schade opgelopen door een betaling van losgeld zijn er nog heel wat indirecte kosten waar je rekening mee moet houden. Hier staan organisaties vaak niet bij stil. Het zijn thans vooral deze kosten die een verregaande impact zullen hebben op de afdelingen van je organisatie.

Is jouw kmo optimaal beveiligd tegen hacking?
Hoe goed is jouw onderneming beschermd tegen cybercriminaliteit zoals ransomware, hacking en phishing? Meer nog, wat kost het je organisatie per dag wanneer je alle directe en indirecte kosten samentelt? Stel je eens voor dat je een week niet meer operationeel kan zijn. De gevolgen zijn immens.
We weten dat voorkomen ook hier beter is dan genezen. Weet ook dat een IT & Cybersecurity Audit slechts een fractie kost van het losgeld dat hackers gewoonlijk vragen.

Reputatieschade
Iedereen heeft gehoord van Asco uit Zaventem of Picanol uit Ieper die de voorbije jaren in de media voorbij kwamen na gehackt te worden. Na een hacking loopt je bedrijf vaak verregaande reputatieschade op waardoor leads sneller zullen afhaken of klanten je expertise en professionaliteit sneller in twijfel zullen trekken. Bovendien komt de berichtgeving uit persberichten in zoekmachines terecht en komt ze extra in het oog van potentiële nieuwe klanten.
Dataverlies
We het nog niet gehad over alle kostbare data die mogelijk verloren is gegaan tijdens de hacking of die nog versleuteld is door de cybercriminelen. Ook dit kost je onderneming geld. Denk aan de ontelbare werkuren van de medewerkers, klantenbestanden en projecten die volledig overgedaan moeten worden. Het is de nachtmerrie van elke ondernemer. Herstelkosten IT infrastructuur
En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die nodig zijn om je bedrijfsinfrastructuur te optimaliseren en veilig te stellen tegen toekomstige aanvallen. Oderzoekgeeft aan dat van de getroffen Belgische bedrijven 69 procent twee of meerdere keren getroffen werd door hacking. Je blijft dus zelfs na een eerste hack nog steeds gevaar lopen op nieuwe cyberaanvallen aangezien je organisatie geseind kan zijn in de hackerscommunity.
Personeelskosten
Ook wanneer werknemers niet (productief) aan de slag kunnen gaan, dienen ze betaald te worden. Deze kosten blijven dus lopen wanneer je kmo getroffen wordt door hacking, zonder dat hier prestaties tegenover staan.